restwaarde auto

Wil je een auto kopen of verkopen? Dan is het aan te raden om de waarde van je auto te achterhalen. Als je namelijk op de hoogte bent van de dagwaarde, dan kun je een stuk makkelijker over de prijs onderhandelen. Hoe gaat zo’n waarde bepaling eigenlijk in zijn werk?

Het verschil tussen dagwaarde, inruilwaarde en restwaarde

De dagwaarde en de inruilwaarde zijn twee verschillende dingen. De dagwaarde zegt het eigenlijk al: het is de waarde die de auto op dat moment heeft. Van dit bedrag wordt uitgegaan bij uitkering bij total loss door de verzekeringsmaatschappij. De inruilwaarde van een auto is de waarde die je bij een dealer terugkrijgt bij een dealer. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Te denken valt aan de leeftijd en de kilometerstand van de auto. Een andere belangrijke factor die van invloed is op de hoogte van de inruilwaarde is de dan geldende vraag en aanbod. Tot slot de restwaarde. Dit wordt ook wel de wrakwaarde genoemd en is het bedrag dat je na een ongeluk nog terugkrijgt voor je auto.

De waarde bepalen van je auto

Om de waarde van je auto te bepalen kun je simpel en snel online een kentekencheck uitvoeren, bijvoorbeeld bij het RDW. Je kunt je auto taxeren via kenteken. De hoogte van dit bedrag is tot stand gekomen doordat rekening gehouden wordt met een aantal factoren. Is er bijvoorbeeld sprake van een hoge kilometerstand, dan is de waarde vanzelfsprekend minder hoog dan die bij een auto met een lage kilometerstand. Hetzelfde geldt voor de leeftijd: des te jonger de auto, des te hoger zal de dagwaarde uitvallen. Een andere mogelijkheid om de waarde van je auto te bepalen is door op internet te kijken naar jou auto die op de tweedehandsauto markt wordt aangeboden. Het bedrag waarvoor de auto te koop staat betreft een aardige indicatie van de huidige waarde van je eigen auto. Tevens is de algehele staat waarin de auto zich verkeerd belangrijk voor de waardebepaling. Denk hierbij aan de deugdelijkheid van de banden, het lakwerk et cetera.

De waarde van je auto bepalen doe je zo!

You May Also Like