man driving a car wearing wrist watch

Is het handig om een laadpaal voor in huis te hebben?

Een laadpaal is een enorm handig product als je een elektrische auto of een ander elektrisch voertuig, zoals een e-scooter, bezit. Dan heb je namelijk altijd de mogelijkheid om je elektrische voertuig op te laden en ben je niet meer afhankelijk van de openbare laadplekken die in de basis vaak bezet zijn met de auto’s van je buren. Maar is het ook handig om een laadpaal voor in huis aan te schaffen? In deze blog vertellen we daar meer over.

Laadpaal voor in huis

Een laadpaal ‘in’ huis kan niet. En dat is ook helemaal niet handig. Je kunt je auto immers ook niet binnen parkeren. Tenzij je een dik penthouse in Dubai hebt en met de auto via de lift naar binnen rijdt. Dan zou het misschien makkelijk zijn. Met een ‘laadpaal voor in huis’ bedoelen we eigenlijk de laadpaal die je bijvoorbeeld in een garage of een carport kunt installeren. Deze uitbreidingen behoren feitelijk tot het huis en op die manier zou je kunnen stellen dat je ook een laadpaal voor in huis laat plaatsen. Maar dan hebben we het dus niet over een laadpaal in je woonkamer of de keuken.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een laadpaal thuis te installeren. Als je ervoor kiest om een laadpaal in een garage of carport te laten plaatsen, heb je het meeste baat bij een wallbox. Dit is eigenlijk een aansluiting aan de muur van een carport of een garage waarop je de elektrische auto kunt aansluiten. Deze laadpalen nemen weinig ruimte in beslag en zijn ook relatief eenvoudig te monteren.

 

Je hebt keuze uit verschillende modellen. Je hebt bijvoorbeeld modellen voor zowel eenfasige als driefasige aansluitingen en welk model je kiest is afhankelijk van de aansluiting van je woning. Je hebt ook de keuze uit slimme wallboxen die je met het internet kunt verbinden. Dat brengt weer een hoop voordelen met zich mee. Je kunt de laadpaal dan via een app vergrendelen en ontgrendelen, maar je kunt ook bepaalde instellingen verrichten. Zoals tijdschema’s, het afstellen van load balancing en je kunt rapporten inzien die je meer vertellen over het laadgedrag en de kosten die hiermee gemoeid zijn. 

Traditionele laadpalen

Een traditionele laadpaal is geen laadpaal voor in huis, maar voor op het terrein. Bijvoorbeeld op een oprit waar je de elektrische auto parkeert. Deze laadpalen zijn ook in verschillende uitvoeringen te koop. Zoals modellen die je kunt vergrendelen en ontgrendelen met een pasje, maar ook slimme laadpalen behoren tot de opties. Deze laadpalen zijn enorm handig in gebruik en je hebt meer opties met betrekking tot de configuratie. Op die manier zou je bijvoorbeeld met de app kunnen instellen dat de auto alleen oplaadt als je zonnepanelen energie opwekken. Ook met deze slimme laadpalen heb je opties om ‘m met een app te vergrendelen en te ontgrendelen, je kunt eveneens rapporten uitdraaien die je meer vertellen over het laadgedrag. Vaak kun je in de app al aan de hand van grafieken zien hoeveel stroom je verbruikt en welke kosten daarmee gemoeid zijn.