Waar je op moet letten als je een heftruck wilt kopen

Een heftruck is onmisbaar in een magazijn, loods of andere werkomgevingen waarin je met pallets en zwaardere materialen werkt. Je kunt er bijvoorbeeld vrachtwagens mee laden en lossen, je magazijnstellingen bevoorraden en je kunt ook verschillende formaten pallets eenvoudig mee verplaatsen. Met een heftruck kun je zowel verticaal als horizontaal werken en zelfs zwaardere producten en pallets kun je op verschillende hoogtes plaatsen of verwijderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de bovenste etage van een hoge stelling. Heftrucks heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen en in onze blog vertellen we waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen.

Heftruck op diesel, LPG of een elektrische variant

Doorgaans rijdt een heftruck op diesel, LPG of wordt de truck aangedreven door een elektromotor. In de regel rijden oudere modellen op een brandstofmotor of ze hebben een loodzuur-accu. Deze modellen maken een hoop lawaai en ze zijn ook niet zo milieuvriendelijk als de elektrische variant. Die dan ook aan een opmars bezig is. Elektrische heftrucks werken op lithium-ion batterijen en zijn duurzaam. Ze gaan langer mee en ze hebben minder onderhoud nodig, omdat er minder bewegende onderdelen zijn. Met een truck op een elektromotor kun je milieubewust en dus verantwoord ondernemen terwijl je ook nog eens flink op de kosten bespaart.

De juiste keuzes maken

De ene elektrische heftruck is de andere niet en er zijn verschillende uitvoeringen. Het is belangrijk dat je de juiste keuzes maakt en de grote vraag is natuurlijk hoe je erachter komt. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen. Zo kom je er al snel achter welke truck het beste in jouw situatie past. 

Voor welke werkzaamheden heb ik ‘m nodig? Een goede vraag om jezelf te stellen. Ga je loodzware pallets vervoeren of valt dat wel mee. Op basis van het antwoord kun je bepalen of je een heftruck met een hoog of lager draagvermogen nodig hebt.

Waar ga ik de heftruck gebruiken? Heftrucks heb je in verschillende modellen en de grote vraag is waar je de truck gaat gebruiken. Op basis van het antwoord kies je voor het model dat alleen voor buiten of binnen geschikt is of je kiest een heftruck die zowel binnen als buiten kan rijden.

Welke hefhoogte heb ik nodig? Per heftruck verschilt de hefhoogte. De keuze die je maakt is afhankelijk van hoe hoog je moet werken. Heb je hoge stellingen staan? Dan is het slim om een truck met een hogere hefhoogte te kiezen.

Hefgewicht van een heftruck

Het hefgewicht van een heftruck is belangrijk om naar te kijken en je kiest het model op basis van hoeveel je moet kunnen tillen. Er zijn modellen met een hefgewicht van 1800 tot wel 7000 kilo. Houdt er ook rekening mee dat de aanschafprijs stijgt op het moment dat je kiest voor het model met meer hefvermogen.